Welke koffie past bij jou?

Koffie, het is een product waarmee vele mensen elke ochtend wakker worden. Koffie drinken is iets wat mensen al verschrikkelijk lang doen en zullen blijven doen. Koffie kan op duizenden verschillende manieren bereid worden. Verschillende culturen hebben ook verschillende manieren van koffie maken. Binnen jouw cultuur zal je daarom al snel zijn aangeleerd om een bepaalde soort koffie te drinken. In de westerse cultuur zie je al snel de voor ons bekende varianten voorbij komen. Cultuur heeft zeker invloed op welke koffie bij je past, maar smaak is subjectief. Deze blog gaat over de verschillende soorten koffie.

Welke koffie kan ik kopen?

Er zijn twee bekende koffiebonen op de markt te vinden. De Arabica en de Robusta zijn twee namen die je misschien al vaker voorbij hebt zien komen. Koffie overal ter wereld wordt geproduceerd vanuit deze twee bonen, namelijk 99% van de wereldhandel. Het verschil is dat de Arabica wat zachter is en dat de Robusta iets krachtiger smaakt en ook meer cafeïne bevat. Koffie kopen is dus een bewuste keuze tussen deze twee bonen. 

Kwaliteit

Een logisch gevolg is natuurlijk: betere kwaliteit heeft betere smaak. Je vraagt je misschien af hoe je de goede koffiebonen kunt onderscheiden. Wij consumenten in onze supermarkt samenleving zullen hier niet over hoeven na te denken. Koop gewoon een merk dat je lekker vindt. De echte kenners en fijnproevers beoordelen koffiebonen toch echt op een andere manier. De kwaliteit van koffiebonen zit in het verwerkingsproces van de koffieboer en de afkomst. Een ander belangrijk onderdeel is de hoogte waarop de koffiebonen groeien. De Arabica wordt op hoog gelegen plantages gemaakt en Robusta op laag gelegen plantages. Dit heeft invloed op de kwaliteit en smaak. Ook het branden van koffiebonen heeft invloed op de smaak. Hoe donkerder de kleur, hoe krachtiger de smaak. 

Jouw mogelijkheden

Als je in de luxe bent dat je een volautomaat hebt staan, dan kun je gebruik maken van lichte en donkere koffiebonen. Als je een filterapparaat hebt, dan zijn licht gebrande koffiebonen het beste. De donkere koffiebonen gebruik je meestal alleen voor het zetten van een espresso, cappuccino, latte macchiato. Lichte bonen zijn weer meer geschikt voor lungo. Dit zijn geen regels, maar vuistregels, want smaak is verschillend en de bereiding van koffie kan zoals gezegd op verschillende manieren. De beste manier om achter jouw smaak te komen, is gewoon door veel verschillende soorten uit te proberen.