Champagne tips voor beginnende drinkers

We kennen het drankje allemaal wel. Met oud en nieuw is het in ieder geval het meest gedronken drankje om klokslag 12 uur. Maar champagne wordt genuttigd in veel gelegenheden, meestal alleen in speciale gelegenheden. Een bezoekje aan de champagne streek in Frankrijk doet je al snel wat ogen openen. Wie echt de interesse ontwikkeld kan uiteindelijk van alles met champagne gaan doen. In deze blog vertel ik je graag over mijn ervaringen. 

Champagne fan

Weet jij het verschil tussen en Brut en Sec champagne? Het is misschien wel behoorlijke basiskennis. Als champagne fan deel ik graag met jullie de leukste feitjes over champagne.

  1. Champagne is een mousserende wijn uit de champagne streek. Als de champagne niet uit de Champagne streek komt, dan is het natuurlijk geen champagne
  2. Ik begon al even over Brut en Sec. Het is het suikergehalte in de champagne en bepaalt daarmee de zoetheid. Een Brut is de minst zoete champagne en geniet mijn voorkeur. Kies je voor Sec of zelfs Demi-Sec? Dan kun je wat mij betreft net zo goed een fles limonade open trekken.
  3. Champagne kan alleen lang bewaard worden in exclusieve vorm. Een fles kun je meestal het beste binnen een jaar opdrinken.
  4. Wist je dat veel schuim duidt op een minder schoon glas? Schoonmaken die handel!
  5. Rosé champagne bestaat ook. De echte liefhebber zoals ik vind dit verschrikkelijk. Champagne hoort niet rosé te zijn. Toch kan het echt door een kleine hoeveelheid rode wijn toe te voegen. Er is nog een manier, maar waarom zou ik dat vertellen. Dit is de meest eenvoudige manier.
  6. De kwaliteit van de druiven wordt aangeduid met Premier Cru en Grand Cru. Als je dit op je fles ziet staan, dan weet je dat je goede druiven hebt getroffen. Gewoon cru is de meest simpele vorm van druiven. Premier Cru is een goede kwaliteit en het absolute toppunt is Grand Cru. Let op, hier ga je ook voor betalen. 
  7. Champagne kun je maken van chardonnay, pinot noir en pinot meunier druiven. Leuk om aan te denken als je die fles aan je mond zet tijdens het proost moment.

Champagne bezorgen

Wat je misschien niet moet vergeten, is dat champagne bezorgen misschien nog wel leuker is voor die speciale gelegenheid. Op deze manier hoef je niet de deur uit, maar kun je jezelf gewoon lekker volgieten. Natuurlijk is dat een grapje, want champagne bezorgen doe je meestal als presentje. Daar is het natuurlijk een uitstekend idee voor.