Hiv sneltest: zo weet je snel waar je aan toe bent

Er is veel veranderd de afgelopen decennia, ook als het ziektes en aandoeningen betreft. Had je decennia geleden te maken met een hiv besmetting, dan stortte je wereld letterlijk in en pakten donkere wolken zich samen. Dat is tegenwoordig toch anders. Hiv is prima te behandelen in elk geval en in tegenstelling tot vroeger kun je tegenwoordig al snel uitsluitsel krijgen of jij eventueel besmet bent geraakt met hiv. Dit kun je namelijk prima doen met een hiv sneltest.

Met de sneltest heb je al binnen een half uur uitsluitsel

Kies je voor een hiv sneltest, dan heb je doorgaans binnen een half uur uitsluitsel en weet je of je al dan niet besmet bent. Vaak is het afnemen van bloed voor de hiv sneltest niet eens noodzakelijk. Met een vingerprik en een beetje wangslijm kan al een test uitgevoerd worden namelijk. Er zijn in ons land verschillende plekken waar je een dergelijke test kunt laten doen. De meeste mensen die vermoeden met een besmetting te maken te hebben, bestellen echter een hiv sneltest online bij de apotheek en doen de test liever thuis.

Mocht je besmet zijn, dan kun je snel beginnen met de behandeling en kun je snel andere mensen inlichten

Kies je voor een hiv sneltest, dan krijg je in elk geval snel uitsluitsel of sprake is van een besmetting of niet. Je hoeft dus niet lang in spanning te zitten. Mocht blijken dat er inderdaad sprake is van een besmetting, dan kun je vervolgens snel beginnen met de behandeling. Door snel te beginnen met de behandeling, voorkom je dat je klachten krijgt of de al bestaande klachten verergeren. Ook voorkom je op deze manier dat je hiv aan andere mensen doorgeeft zodat je zeker de juiste keuze zult maken.

 

Een vroege infectie kan niet altijd aangetoond worden met een sneltest

Je kunt bovendien mensen met wie je seks hebt gehad door een sneltest ook sneller inlichten. En hoe eerder je dit doet, hoe beter het uiteindelijk is. Aan de hiv sneltest kleven ook enkele nadelen. De uitslag van de test kan namelijk minder betrouwbaar zijn als een reguliere test. Zeker een vroege infectie kan soms nog niet aangetoond worden in de hiv sneltest. Iets anders; veel mensen doen de test thuis, vaak alleen. Mocht uit de test blijken dat je inderdaad met hiv besmet bent, dan zit je dus alleen. En dat terwijl je in een dergelijke situatie toch graag vragen zou stellen aan bijvoorbeeld een arts.