Het nadeel van ouder worden

De gemiddelde levensduur is tegenwoordig veel hoger dan dat het ooit was. Maar hoewel mensen langer leven, zijn we niet onsterfelijk. Op een gegeven moment bereik je dus een leeftijd, waarop langzamerhand al je vrienden een voor een overlijden. Hoewel het altijd enorm veel pijn doet, is het helaas onvermijdelijk. 

Afscheid nemen

Hoewel het altijd moeilijk is om mensen los te maken, het is wel onvermijdelijk. Hoewel je wel om iemands dood mag treuren, moet je het op een gegeven moment wel kunnen loslaten. Om dit goed te kunnen doen, is goed afscheid nemen belangrijk. Het hebben van een begrafenis is hiervoor een goede eerste stap. Bij de begrafenis heb je vaak de mogelijkheid om de overledene voor de laatste keer te zien. Je kunt een toespraak houden tijdens de dienst. Als je dit fijn vindt, kun je hier een soort afscheidsspeech houden. Dit kan vaak heel fijn zijn voor jezelf, omdat je eigenlijk nog een soort laatste boodschap kunt meegeven aan de overledene. Ook ben je met allemaal mensen die het verdriet delen, waardoor het makkelijker te verdragen is. Je kunt verhalen delen, en misschien bloemen op het graf achterlaten. Ook kun je zo vaak als je wil terugkomen naar het graf. Hierdoor heb je altijd een stukje verbondenheid met de overledene en kun je altijd nog naar de desbetreffende persoon toe. Het allerfijnste aan een begrafenis, is dat je steun kunt krijgen van de mensen om je heen. Je hebt allemaal iemand verloren om wie je gaf, dus je kunt elkaar steunen in het verdriet. 

Na de dood

Er zijn veel verschillende ideeën over wat er nou eigenlijk met je gebeurd nadat je overlijdt. De huidige generatie zijn vaak nog gelovig opgevoed. Je ziet daarom ook nog steeds heel veel engeltjes en kruizen op de huidige graven. Die generatie is nog opgevoed met het geloof dat je door goed te leven in de hemel terecht kunt komen. Hoewel er natuurlijk nog steeds veel Christenen zijn in Nederland, is het aantal mensen dat niet gelooft ook enorm toegenomen. Wanneer je niet in de hemel gelooft, zijn er veel verschillende meningen over wat er met je gebeurd na de dood. Zo is er bijvoorbeeld het concept van wedergeboorte zoals mensen die in het hindoeïsme geloven. Anderen denken echter dat er niks gebeurd met je geest, en dat je lichaam gewoon terug keert naar de aarde. Het is een natuurkundig concept dat energie nooit verloren kan gaan, dus jouw energie keert weer terug naar de aarde en dient als voeding voor nieuw leven. Waar je ook in gelooft, ik denk dat alle geloven gelijk zijn. Waar het om gaat is dat jij en je nabestaanden vrede hebben met het idee.