Fit bijven op je oude dag

Ouder worden we allemaal. Maar dat doen we wel allemaal op verschillende manieren en in verschillende tempo’s. Dat betekent dat de een op zijn 80ste nog helemaal kwiek en fit is, en dat de ander op zijn 50ste al last van zijn rug begint te krijgen. En dat is helemaal niet erg – hoe snel je oud wordt, zowel lichamelijk als geestelijk, is een gegeven wat ontstaat door de verzameling van alles wat je is overkomen en wat je hebt meegemaakt. Vaak heeft het dus ook geen zin om je ertegen te verzitten. Laat het komen, maar help jezelf wel een handje wanneer het kan!

Lichamelijke gezondheid

Het belangrijkste kenmerk waar men aan denk bij ouder worden is lichamelijke verschijnselen. Je krijgt misschien wat rimpels, een paar grijze haar. Dit begint allemaal vrij vroeg, bij de meesten. Maar je wordt naarmate je ouder wordt ook altijd minder fit. Je wordt misschien vaker of sneller ziek en wordt minder mobiel. Dat hoort bij het leven, maar je kan het iets langzamer laten gaan door goed voor jezelf te blijven zorgen. Eet goed, en blijf in beweging.

Een aspect aan ouder worden wat enorm bijdraagt aan ons concept daarvan heeft ook te maken met eenzaamheid. Als jij ouder wordt, worden je kinderen en kleinkinderen ook ouder. Je verliest misschien contact met oude vrienden, enzovoort. Iedereen gaat door met zijn leven, en het kan soms voelen alsof je een beetje achterblijft. Maar verlies jezelf hier niet in. Blijf leuke dingen doen, blijf bewegen, blijf actief! Daar word je alleen maar blijer van.

Je geestelijke gezondheid

Naast je lichaam heeft ook je mentale gezondheid soms een steuntje in de rug nodig. Bijvoorbeeld vanwege bovenstaande gevoelens van eenzaamheid. Het belangrijkste is dat je jezelf mooie dingen blijft gunnen. Als je eenzaam bent is dating 50+ misschien wel iets voor jou. Iets wat misschien wel helemaal niet bij je opkomt of waar je je al bij neer had gelegd, maar iets waar nog heel veel mooie mogelijkheden in zijn, voor iedereen, op iedere leeftijd, in elke fase van zijn leven!

Het kan ook zijn dat je, als 50 plus, misschien niet meer alle hobby’s kan of wil doen die je vroeger had. Maar geef niet op: er zijn genoeg mogelijkheden, en er is véél meer wat je kan gaan doen behalve breien! Zo'n hobby kun je dan weer goed combineren met nieuwe vrienden, door je bij een clubje of groep aan te melden in plaats van thuis iets op te pakken. Twee vliegen in één klap dus!