Een PMD container draagt bij aan een beter milieu

We kennen ze allemaal. De grijze containers met de oranje deksels. Niet écht een aanwinst op het gebied van decoratie in je tuin, maar wel echt een aanwinst op het gebied van afval scheiden. De PMD container is in het leven geroepen om plastic te kunnen scheiden van restafval. Hierdoor kan het plastic opnieuw gebruikt worden. De PMD in de PMD container staat voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons of plastic verpakkingen. Dat geeft dus ook direct aan wat er in de PMD container gegooid mag worden. Toch is dat voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk.

Wat mag er NIET in de PMD container?

  • Verpakkingen met aluminium binnenlaag zoals chipszakken
  • Verpakkingen van chemische middelen of bijvoorbeeld kitspuiten
  • Piepschuim
  • Hard plastic zoals speelgoed
  • Plastic ‘zomer’ speelgoed, zoals luchtbedden, bandjes, strandballen

De chipszakken mogen gewoon in het restafval, net als het piepschuim en het speelgoed. De verpakkingen van chemische middelen dienen op de juiste manier te worden afgevoerd naar de milieustraat. Nu denk je misschien dat er dan nog maar weinig overblijft dat wel in de PMD container mag. Maar dat valt reuze mee. Wat denk je van lege flessen van wasmiddelen? Verpakkingen van kaas en vleeswaren? Blikjes van frisdrank en andere blikken (geen verfblikken natuurlijk)? Aluminiumfolie, drankenkartons en yoghurtbekers. Daar kun je een flinke PMD container mee vullen!

Wat wordt er gedaan met dit afval?

Het afval uit de PMD container kan goed gerecycled worden. Door te recyclen kunnen nieuwe verpakkingen, kunststof kratten, bouwmaterialen en zelfs autoonderdelen gemaakt worden zonder dat daar nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. Je kunt je dus wel indenken wat een impact de gescheiden afvalinzameling kan hebben als we allemaal goed ons best doen. Ook worden bankjes (voor langs fiets- en wandelroutes) gemaakt van gerecyclede drankenkartons. Hoe bijzonder is dat?

Maar ik hoef toch niet zelf een container te regelen?

Als particulier is de kans groot dat je al diverse containers bij je huis hebt staan. Een voor GFT-afval, een voor restafval, een PMD container en misschien zelfs een papiercontainer. Maar als ondernemer is dat niet zo vanzelfsprekend. Je moet dan zelf zorgen voor de afvoer van je bedrijfsafval. Door je goed te oriënteren op de verschillende mogelijkheden en je goed in te lezen kies je gemakkelijk de perfecte container voor bij jouw bedrijf. Heb je maar weinig groenafval maar veel plastic afval? Dan kun je verschillende maten containers huren. Ook een speciale container voor de afvoer van oud papier is dan een mogelijkheid. Zo voorkom je dat je om de week dozen met oud papier aan de weg moet zetten.