Een ode aan de pet

Wat is het allerbelangrijkste van een goede garderobe?

Kleding. Juist.

Maar wat is daarna het allerbelangrijkst?

Accessoires, ja! En dan ook nog eens goede accessoires. We hebben ontzettend veel variaties bedacht op de ketting, armband, oorbel en enkelband, en zijn dingen als schoenen en riemen (en zelfs tassen) veel meer als accessoires gaan behandelen, als dingen die niet alleen nuttig zijn, maar ook iets kunnen toevoegen aan een outfit. Maar, we vergeten wat ik misschien wel de allerleukste, meest veelzijdige en ook nog eens handige accessoire vindt: de pet! Ik ben geen dag te vinden zonder mijn Tommy Hilfiger cap of mijn Gucci pet zwart, en ik ben weleens benieuwd hoe mijn favoriete accessoire nu eigenlijk ontstaan is. Jij ook, toch?

In den beginne

Het is onduidelijk wanneer de pet precies is “uitgevonden”, maar hoeden worden al sinds de 19de eeuw gedragen. De pet kwam veel voorin het straatbeeld van die tijd, vooral bij de lagere en middenklasse. Arbeiders en kinderen (die, helaas, vaak ook arbeiders waren) droegen ze veel. Deze petten werden zowel gebreid als genaaid. De uitdrukking “Jan met de pet” slaat dan ook op iemand uit een lagere sociale klasse. Ook kregen, naarmate de mode ontwikkelde, steeds meer officiele uniforms petten. Denk aan legerpetten, politiepetten en postbodes van vroeger.

En nu dan?

Tegenwoordig is de pet echter ontzettend veranderd, en zit er een groot verschil tussen de boerenpetten die nog altijd worden gedragen bij klederdracht, de caps die tieners dragen, en de petjes die je bij elke souvenirwinkel kan aanschaffen. Allemaal hebben ze een eigen look. De “boerenpetten” lijken het meest op de originele versie van een pet. Het hoed-gedeelte heeft een zachte, muts-achtige look, en de klep is korter en ronder. Caps zijn daarentegen hoger, en de voorkant van het hoed-gedeelte is stijver. Ook is de klep breder en langer. Caps worden ook vaak achterstevoren gedragen. Dan heb je nog souvenirpetjes. Ik noem ze zo omdat dit model petje heel vaak gebruikt wordt om land -of stadsnamen op te drukken. Dit is een petje met een vergelijkbaar hoed-gedeelte aan de caps, maar iets lager en meer form-fitting. De klep zit tussen de boerenpet en de cap in en heeft een curve.  

Zo zie je maar weer, alles heeft een geschiedenis. De pet is er dus, samen met de hoed, al sinds de 19de eeuw, en wordt al heel lang door heel veel mensen gedragen. Nu maakt hij ook weer een terugkeer. Ik snap wel waarom.