Annie’s duurzame goede voornemens

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur, dat zorgt ervoor dat ik ben gaan nadenken over mijn goede voornemens voor 2019. Goede voornemens maken doen veel mensen, de kans bestaat dat jij ze als lezer ook al hebt geformuleerd. Maar staat er in dat rijtje van ‘5 kilo afvallen’, ‘mijn eerste 10-kilometer lopen’ en ‘stoppen met roken’ ook een doelstelling die goed is voor het milieu? Ik heb eens nagedacht over goede voornemens binnen het thema duurzaamheid. Wellicht inspireren ze jou om je ook eens een duurzaam doel voor te nemen.

Investeren in duurzame energie

Je zult misschien wel weten dat je vanaf 2021 geen cv ketel meer kunt installeren wanneer de oude aan vervanging toe is. Vanaf dat moment zullen alle huishoudens overgaan op een duurzame warmtepomp of een andere manier om het huis te verwarmen. Tot die tijd is het natuurlijk wel mogelijk om een CV ketel te installeren. Wanneer je wilt kiezen voor een nieuwe CV ketel, maar hier wellicht in de toekomst een andere oplossing voor wilt, is een CV ketel huren wellicht een optie. Door te huren heb je de nieuwste (zuinige) ketel in huis, zonder dat je hier een investering voor 15 jaar voor moet doen.

Minder plastic afval

In het komende jaar wil ik er nog beter op letten om minder plastic afval te produceren. In elk geval neem ik overal mijn eigen boodschappentasjes mee naar toe. Ook bij spontane boodschappen heb ik hiermee een tas bij de hand. Daarnaast let ik op de producten die ik koop en kies ik waar mogelijk voor etenswaren die niet in plastic verpakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan appels die in een plastic zak verkocht worden. Super zonde natuurlijk, want zodra de appels thuis op de fruitschaal liggen gaat de zak linea recta bij het vuilnis. Kies daarom voor losse appels en neem deze in een herbruikbaar stoffen zakje mee. Deze zakjes zijn ook te gebruiken voor brood en andere losse groente en fruit.

De auto laten staan

Sinds kort heb ik een elektrische fiets. Deze heeft al voor een groot deel mijn auto overbodig gemaakt. Voor afstanden tot zo’n 15 kilometer neem ik standaard de fiets. Hiermee ben ik even lekker buiten en in beweging en hoef ik niet de vervuilende auto te gebruiken. Alleen voor lange afstanden of wanneer ik boodschappen moet doen gebruik ik mijn auto.

Op deze manier probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. Welke duurzame goede voornemens heb jij voor het komend jaar?