Zelf “even” de goedkoopste hypotheek vinden?

Dat kan. En dat “even” mag ook zonder aanhalingstekens. Want de goedkoopste hypotheek vinden is helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet wanneer je een klein beetje handig bent met de computer. Maar is die goedkoopste hypotheek ook de beste hypotheek? Kijk. Dat is een heel ander verhaal. Het kan namelijk zomaar zijn dat je duurder uit bent wanneer je een goedkope hypotheek hebt. Dan heb ik het natuurlijk niet over de mensen die niet verhuizen, niet hun hypotheek willen oversluiten en geen extra aflossing willen doen. Maar als je dat wel zou willen, binnen de looptijd van je hypotheek, dan kan het zijn dat daar flinke kosten bij komen kijken.

Maar hoe kom ik er nu achter welke hypotheek het best voor mij is?

Door een gesprek aan te gaan met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kan je aan de hand van voorbeelden precies duidelijk maken welke hypotheek het best bij jouw situatie past. Je kunt dan natuurlijk aangeven dat je broer erg tevreden is met de hypotheek van “Aanbieder X”, maar het kan dus zijn dat die hypotheek voor jou juist niet voordelig is. Zeker wanneer je broer al enige tijd geleden zijn hypotheek heeft afgesloten, kan het zijn dat de voorwaarden in de tussentijd gewijzigd zijn. Je kunt dus (helaas) niet blind varen op de ervaringen van anderen.

Wat kan ik zelf doen?

Voor je het gesprek met de hypotheekadviseur aan gaat, kun je zelf al het een en ander doen. Zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente vergelijken. Je kunt met een paar muisklikken al zien welke hypotheekaanbieder de laagste rente heeft. Hou er wel rekening mee dat deze hypotheekrente ook afhankelijk is van de aankoopprijs van het huis, de looptijd van de rentevaste periode en het soort hypotheek dat je wilt. Het kan echter nooit kwaad om je goed in te lezen voor je het gesprek aan gaat. Ook ervaringen van anderen kunnen bijdragen aan het maken van de juiste keuze voor jou. Vraag eens om je heen hoe anderen het geregeld hebben. Kies dan wel mensen die nog niet zo lang geleden een (nieuwe) hypotheek hebben afgesloten. Wanneer je ouders al 25 jaar een hypotheek hebben, zullen zij totaal andere voorwaarden hebben dan die nu gelden.

Krijg ik altijd de hypotheek die ik wil?

Dat is van meer factoren afhankelijk dan de bovengenoemde factoren alleen. Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende inkomen hebt om je hypotheek maandelijks te kunnen opbrengen. Een intentieverklaring van de werkgever (of een vast contract) is nog steeds belangrijk. Voor zelfstandig ondernemers kan het lastiger zijn om een hypotheek af te sluiten, maar niet onoverkomelijk. Ook hierover kun je je voor het gesprek alvast inlezen. Ook is het van belang dat je geen (grote) schuld hebt die geregistreerd staat bij het BKR. Wacht dus even met het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement met telefoon of het afsluiten van het contract voor een leaseauto.