Een deurwaarder inschakelen: Hoe?

Je hebt vast weleens gehoord van de term “een deurwaarder inschakelen”. Maar zoals velen van ons (inclusief ikzelf!) heb je waarschijnlijk wel een vaag idee van wat het betekent, maar geen concrete notie. Of, wie weet werk je bij een bedrijf en moet je nu misschien wel echt een deurwaarder inschakelen, maar heb je geen idee wanneer en hoe je dit precies moet doen. Gelukkig ben ik er om je te helpen. Laten we er in duiken!

Wanneer?

Allereerst, de basics: wanneer schakel je een deurwaarder in? Een deurwaarder is iemand (dit kan zowel letterlijk een individu zijn als een bedrijf) die wordt ingeschakeld als er sprake is van een wanbetaling of andere financiële zaak. Deze persoon, vaak een ambtenaar, wordt dan verantwoordelijk gesteld voor het herstellen van de problemen en het eventueel opstarten van een juridisch proces, mochten hier problemen bij ontstaan. Het verschil met een incassobureau is dat een deurwaarder sneller een gerechtsprocedure opstart, en hier ook het recht toe heeft. Waar een incassobureau enkel een wanbetaler kan sommeren om het bedrag te betalen, kan een deurwaarder dit verplicht stellen.

Hoe?

Een deurwaarder inschakelen is een proces dat relatief simpel is, als je weet wat je doet (dit is uiteraard met alles zo). Er zijn verschillende manieren. Soms wordt er een deurwaarder van de overheid ingeschakeld, als een zaak bijvoorbeeld betrekking heeft op een Nationale Bank, maar er zijn ook verschillende bedrijven die hun diensten als deurwaarders aanbieden. Als je het gaat hebben over tarieven, dit is van tevoren altijd moeilijk te bepalen voor een deurwaarder of deurwaardersbedrijf. Een tarief wordt namelijk voor elke specifieke zaak berekend, en afhankelijk van hoe lang het proces duurt en hoeveel werk er in zit wordt dit dus bepaald. Als alles goed gaat krijg je echter uw geld terug van de schuldenaar, dus dit zou de pijn van een deurwaarder inhuren moeten drukken.

Een deurwaarder inhuren, zij het voor een persoonlijk geschil of een professionele reden, is dus een proces waar goed over nagedacht moet worden, maar wat zeker binnen de realistische mogelijkheden valt. Of je nu een bedrijf inhuurt of via de overheid benadert wordt, denk goed na over de kosten en over alle andere dingen die bij zo’n proces komen kijken. Communiceer ook goed met de deurwaarder of het deurwaardersbedrijf. In ieder geval hoop ik dat alle procedures goed verlopen en je terugkrijgt wat van jou is. Veel succes met dit proces!