Blijf goed en gezond in beweging!

Het menselijk lichaam is ‘ontworpen’ om in beweging te blijven. Langdurig stil zitten of stil staan is niet iets wat natuurlijk was voor alle versies van de mens voor de moderne tijd. En dit geldt van je botten tot je pezen tot je spieren. Ook al denken we hier nooit bewust over na, vertelt ons lichaam het ons toch altijd: na lang stil zitten voelt iedereen de neiging om even de rug te draaien, zich uit te rekken of een stukje naar de wc te lopen, gewoon voor een beetje variatie en om je bloed goed te laten blijven lopen.

In de huidige tijd is er nou eenmaal geen ontkomen meer aan. Urenlang in collegezalen en op kantoren zitten is niet iets wat je makkelijk kunt ontwijken. Maar het erge is dat hierdoor vrijwel iedereen eigenlijk constant rondloopt met pijn aan zijn rug. En ook al wennen we eraan en geven we de schuld aan onze eigen houding, zou het simpelweg sneller geaccepteerd moeten zijn om even op te staan om een rondje te lopen, even tussendoor te stretchen, enzovoort. Ook zou er meer rekening gehouden moeten worden met comfort in openbaar vervoer, op scholen en op kantoren. Maar omdat we daar nog lang niet zijn, kun je er maar beter het beste van maken!

Beweging tussendoor

Als we kijken naar de plekken waar we in de huidige tijd snel vergeten goed te blijven bewegen, zoals thuis voor de televisie of met je telefoon in de hand, op kantoor of in de les, zijn dit juist de plaatsen waar we het langst zijn, en waar we comfortabel zouden moeten zijn. Hoe scheef het ook klinkt, een goede manier om toch in beweging te blijven is dan om je vervoersmethoden goed uit te kiezen. Vaker de benenwagen nemen of de fiets pakken. Als je permanente rugklachten hebt of weinig energie om welke reden dan ook kan een e-bike kopen dan ook erg handig zijn. Zo beweeg je zonder al te veel belasting. Is je werk of school ver van huis, en heb je geen andere opties dan het openbaar vervoer nemen? Neem dan de trap als je het perron oploopt, en fiets naar het treinstation in plaats van de bus te pakken.

Kleine dingen maken een groot verschil!

Als je in een positie bent waarin je weinig kunt doen aan je werkplek of vervoer, zijn er altijd nog kleine dingen die je kunt doen om tóch op te letten. Zoals thuis rechter op gaan zitten in een meer ergonomische stoel in plaats van onderuitgezakt op een jaren oud bankstel, stretch oefeningen doen bij het wakker worden of juist als je thuis komt van je werk. Dit kan een enorm verschil maken!