Duurzaamheid op de werkvloer

Op de werkvloer is het belangrijk dat er een aangename cultuur heerst. Daarnaast staat het thema duurzaamheid tegenwoordig steeds centraler. Steeds meer managers zijn op zoek naar manieren om de werkvloer duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door over te stappen op groene stroom, afval te scheiden en zoveel mogelijk digitaal te doen. Lees hieronder verder en kom erachter hoe je kunt verduurzamen op het werk.

Groene in plaats van grijze stroom

Op het werk is stroom onmisbaar. Je moet immers via je laptop kunnen werken, presentaties met een beamer kunnen geven en je zakelijke telefoon opladen. Een hoog stroomverbruik is natuurlijk niet bevorderlijk voor het milieu. Daarom is het een goed plan om over te stappen op groene stroom. Groene stroom kun je zelf opwekken door gebruik te maken van zonnepanelen, maar het is ook mogelijk om het in te kopen. Dit doe je via een energieleverancier die groene stroom biedt. Het voordeel aan groene stroom is dat het voortkomt uit duurzame energiebronnen en dus niet uit fossiele brandstoffen, zoals grijze stroom.

Rolcontainers voor afvalscheiding

Op de werkvloer heb je natuurlijk altijd te maken met zakelijk afval. Denk bijvoorbeeld aan documenten die niet langer relevant zijn, kartonnen dozen voor opslag en organische resten vanuit de bedrijfskantine. Het is goed om al het afval netjes op te bergen en van elkaar te scheiden. Hiervoor kun je een rolcontainer huren. Zo kun je kiezen voor een restafval container, oud papier container of een glascontainer. Er zijn diverse rolcontainers die voor allemaal verschillende soorten afval bedoeld zijn. Naast dat de rolcontainers zorgen voor een net opgeruimde werkvloer, is het ook nog eens duurzaam om ze te gebruiken. Afval scheiden is nooit eerder zo eenvoudig geweest. 

Zoveel mogelijk digitaal

Tegenwoordig vinden vele bedrijfsactiviteiten online plaats. Waar we vroeger nog stapels hadden met documenten in het archief, wordt nu veel opgeslagen in digitale omgevingen. Ook communicatie tussen stakeholders vindt steeds vaker online plaats. Zeker nu Corona het afstandswerken heeft geïntroduceerd. Als werkgever is het duurzaam om digitale activiteiten te stimuleren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat medewerkers communicatie- en presentatiemiddelen niet meer printen, maar dit digitaal regelen. Ook is het geen slecht idee om flexplekken in te schakelen. Mensen die dan liever thuis werken via een digitaal netwerk, hoeven niet naar kantoor te komen. Dit bespaart energie en papierverbruik.

Stimuleer het openbaar en de fiets

Iedere ochtend komen alle medewerkers weer naar kantoor. De een neemt de auto, de ander het openbaar vervoer en weer iemand anders gaat altijd met de fiets. Stimuleer als werkgever de laatste twee opties. Probeer je dit actief, dan zal het leiden tot minder autogebruik onder medewerkers. Dit vermindert CO2-uitstoot beetje bij beetje.